Abel Mansia is 45 jaar oud en is een Brusselse percussionist en artiest. Hij is van Congolese afkomst maar woont nu al 23 jaar in België. In Congo heeft hij de opleiding Schrijnwerker gevolgd. Nu steunt hij een opleidingscentrum Schrijnwerk in Congo, voor dove en slechthorende jongeren.

Naast het steunen van het centrum en zijn artiestenleven heeft Abel verschillende vrijetijdsbestedingen. Zo is hij een culturele toeristische gids in Matongé en in Congo. Ook is hij coördinator van de vereniging Bawassa.

De actieve artiest is in een “artiestenfamilie” geboren. Zijn grootvader was zeker een grote muzikale invloed voor hem. Hij was namelijk een grote percussionist tijdens de kolonieperiode Congo-België. Men noemde hem zelfs “de koning van de ngoma (de koning van de tamtam)”. Zijn moeder was zangeres en zijn grootmoeder hield ook enorm veel van muziek. Zij heeft hem aangemoedigd om in een koor te gaan zingen. Hij deed het niet zo graag maar zo heeft hij wel ontdekt dat hij talent had.

Abel is niet meteen percussionist geworden. Eerst zong hij als sopraan in een protestantse kerk in Congo. Daarna is hij in een grote muzikale groep van jongeren terechtgekomen. De naam van deze groep was “Africaliziba”. Hij was daar een zanger en percussionist. In België is hij verdergegaan als percussionist. Hij werd ingewijd aan de balafoon door Emilien Samon. Uiteindelijk is hij muzikale groepen beginnen begeleiden.

In de toekomst wil hij een symfonieorkest creëren met 50 personen die verschillende instrumenten spelen.

Je kan Abel Mansia volgen op Facebook: Abel Mansia en op YouTube: Asbl Bawasa